Tandheelkundigeblik


Fluoride

      Mottled enamel
      Osteoporose
      Fluoridebehandelingen

Woorden in cursief worden via een mouse-over nader toegelicht.


Fluoride heeft zich eigenlijk een niet meer weg te denken plaats in de tandheelkunde veroverd. Niettemin zijn wij na een uitputtende studie hierover tot de conclusie gekomen dat deze stof schade toebrengt aan het menselijk lichaam. Scheikundig gezien behoort de fluoride tot de groep van de halogenen die zeer giftig zijn. Dit kan voor kinderen die een nog niet volgroeid immuunsysteem hebben zeer schadelijk zijn. Het is een afvalproduct van de aluminium- en staalindustrie. Vroeger moesten deze fabrieken veel betalen om dit gif te verwerken. Tegenwoordig krijgen zij hier geld voor omdat de tandheelkunde erg geïnteresseerd is in deze stof.
      Er is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat fluoride cariës tegenhoudt. Wel wordt glazuur harder door fluoride, maar dat wil nog niet zeggen dat hierdoor minder gaatjes ontstaan.
      Glazuur is ontstaan uit bindweefsel, dus wordt bij het gebruik van fluoridehoudende tandpasta het fluoride ook opgeslagen in al het bindweefsel in het lichaam. Hierdoor worden naast het glazuur ook banden, spieren en pezen, botten en bloedvatwanden harder. Deze weefsels verliezen hun elasticiteit als gevolg van de verharding. Vooral de aorta en de kransslagaderen zijn geliefde plekken om het fluoride op te slaan. Hierdoor wordt het ontstaan van hart- en vaatziekten bevorderd. De huid veroudert sneller. Daarom wordt fluoride wel ‘the aging factor’ genoemd. Fred Neelissen Ook gewrichten verliezen hun beweeglijkheid. Bijvoorbeeld in Turkije en India, waar van nature zeer veel fluoride in het water zit, zijn veel mensen op vroege leeftijd al enigszins invalide geworden en lopen met behulp van een stok. In deze landen weet men dat dit een gevolg is van fluoride. Veel onderzoek heeft dan ook in die landen plaats gevonden.


Mottled enamel
Bij te veel fluoride ontstaan er bruine en witte vlekken die niet meer verdwijnen. We noemen dat mottled enamel. (zie de twee foto's rechts)
Fred Neelissen

Osteoporose
Tot voor enige jaren terug werd er aan vrouwen die aan osteoporose leden veel fluoride gegeven om de botten harder te maken. Het gevolg was echter dat er bijvoorbeeld veel meer heupfracturen ontstonden omdat het bot bros, dus breekbaar, geworden was. Tegenwoordig is men van deze therapie teruggekomen.
Element dat zich direct met metalen tot een zout verbindt.
Skeletaandoening waarbij het gewicht van het bot afneemt.

Fluoridebehandelingen
Fred Neelissen Ook in deze tijd worden er aan kinderen nog fluoridebehandelingen gegeven. Een lepel fluoridegelei in de mond en deze enige tijd laten zitten. Vaak moeten de kinderen na deze behandeling overgeven en krijgen darmkrampen. Dorst, huiduitslag, hoofdpijn, concentratiestoringen kunnen het gevolg zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat het IQ van de kinderen tengevolge van fluoride afneemt. Als de concentratie ietwat te hoog is ontstaan er bruine verkleuringen in de tanden die niet meer weggaan.
      Kortom een veelvoud van negatieve verschijnselen van een stof die geen therapeutische waarde heeft. Een fluoridevrije tandpasta is daardoor een vereiste.


Tandheelkundigeblik
Fred Neelissen
Julianalaan 64
2051 JS OverveenHome
Visitekaartje
Implantologie
Amalgaam
Fluoride
Meetmethoden
Kosten
Patiëntervaringen
In de pers
Contact en routebeschrijving
Trefwoorden: